2017 OCAK DÖNEMİ DOKTORA YETERLİK YAZILI SINAV SORULARI


2017 OCAK DÖNEMİ DOKTORA YETERLİK YAZILI SINAV SORULARI





1.GRUP:

1.      Medya içeriklerini etkileyen unsurlar nelerdir? Sistematik bir yaklaşımla tanımlayarak güncel medya içeriklerinden örneklerle açıklayınız.
2.      Liberal ve Toplumsal Sorumluluk Kuramları bağlamında gazetecinin etik kimliğini açıklayınız/tartışınız.
3.      Haberin yapılandırılması ve seçiminde kullanılan haber değeri ölçütleri nelerdir? Galtung ve Ruge tarafından tanımlanan haber değeri ölçütleri ile geleneksel gazetecilik haber değeri ölçütlerinin kesişim ve ayrışım noktaları nelerdir, açıklayınız.
4.      Yeni medyanın yarattığı değişimin gazetecilik mesleği üzerindeki etkisini çalışanlar, haber üretimi ve yayın boyutlarını da dikkate alarak tartışınız. 
5.      İletişimin eleştirel ekonomi politiğinin çekirdek görev alanları nelerdir, açıklayınız.


2. GRUP:

1.      Yetiştirme ve kullanımlar ve doyumlar kuramlarını karşılaştırarak televizyon ve sosyal medyanın bu kuramlardan hangisiyle daha iyi açıklanacağını saptayınız.
2.      1980 Sonrası gelişmeleri de göz önünde tutarak gazeteciliğin enformasyonu doğrulatma ilkesinin  “post-thruth” dönem Türkiye’sinde nasıl değerlendirilmesi gerektiğini açıklayınız.
3.      Alvin Toffler'in 2. dalga  ve 3. dalga toplumlarını üretici ve tüketici özelinde karşılaştırarak anlatınız.
4.      Son yıllarda interneti odağına alan iletişimin eleştirel ekonomi politiği çalışmalarının başlıca sorun alanlarını ve bu sorun alanlarını ele alırken kullandıkları kavramları tartışınız.

5.      Terör saldırılarının medyada yer alışını kendi seçtiğiniz medya kuram/ kuramları ile çok boyutlu olarak tartışınız.