2020 – 2021 Bahar Dönemi Kayıt Yenileme Süreci Sıkça Sorulan Sorular ve Yanıtları

 2020-2021 öğretim yılı bahar döneminde öğrencilerimizden gelen bazı sorular ve yanıtlarını aşağıda sunuyoruz.

Basın ve Yayın Bölümü

2020 – 2021 Bahar Dönemi Kayıt Yenileme Süreci

Sıkça Sorulan Sorular ve Yanıtları

 

Ders seçimi ile ilgili bir soru ya da sorunum varsa kime danışmalıyım?

Kayıt yenileme süreçleri veya ders seçimlerinizle ilgili akademik danışmanınız olan öğretim elemanıyla iletişime geçebilirsiniz. Danışmanınıza, ANASİS (https://anadolu.edu.tr) üzerinden mesaj yoluyla ulaşabilirsiniz.

 

Hangi dersleri almam gerektiğini nasıl öğrenebilirim?

Bu dönem almanız gereken dersler ANASİS’te yer alan “Kayıt İşlemleri” sekmesi üzerinden erişeceğiniz “Alınması Gereken Dersler” listesinde görülmektedir. Mezuniyet şartlarını tamamlamak için 4 yıl boyunca almanız gereken ders bilgilerine, bu belgenin sonundaki “Bölüm Ders Planı” tablosundan ulaşabilirsiniz.

 

Bir derse boş kontenjan olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Derslerin kontenjan durumunu ANASİS üzerinden “Ders Arama ve Kontenjan” sekmesine tıklayarak kontrol edebilirsiniz. Bunun için takip etmeniz gereken adımlar şunlardır:

·         ANASİS’teki açılır menüden “Ders Arama ve Kontenjan” sekmesine tıklayın.

·         2020 – 2021 Güz Dönemi Kayıt Yenileme İşlemleri’ni seçin.

·         Birim Seç’e tıklayarak İletişim Bilimleri Fakültesi’nin yanındaki [+] butonuna tıklayın.

·         Basın ve Yayın Bölümü (%30 İngilizce) bağlantısına tıklayarak Bölümümüzde açılan tüm derslerin kontenjan durumunu görüntüleyebilirsiniz.

 

Zorunlu dersimi kontenjan dolu olduğu için seçemiyorum, ne yapmalıyım?

Bölüm zorunlu derslerinin kontenjanı, bölüm öğrencileri için sınırsız olarak belirlenmiştir. Yalnızca birden fazla grubu olan zorunlu derslerde, her grup için belirli sayıda kontenjan ayrılmıştır. Seçmek istediğiniz grubun kontenjanı dolmuş ise lütfen dersi diğer gruptan seçebilirsiniz. Her iki grup da dolu ise gün içinden kontenjan artırımı yapılacaktır, bir süre sonra tekrar kontrol edebiliriniz. Eğer hâlâ kontenjan açılmazsa öncelikle danışmanınızla iletişime geçmeniz uygun olacaktır.

 

Seçmeli ya da Mesleki Seçmeli bir dersi kontenjanı dolu olduğu için seçemiyorum, ne yapmalıyım?

Bu gruptaki derslerin kontenjanı, dersi yürüten öğretim elemanı tarafından belirlenmektedir. Kontenjan artırım talebinizi ilgili öğretim elemanına iletebilirsiniz. Ders kontenjanları, gelen talebe ve öğretim elemanının onayına göre güncellenebilir. ANASİS’te yer alan “Ders Arama ve Kontenjan” sekmesi üzerinden takip edebilirsiniz.

 

Seçmeli ders nedir? Kaç adet mesleki seçmeli ders almam gerekir?

Mezuniyet şartlarını tamamlamak için Zorunlu ve Mesleki Seçmeli dersleriniz dışında “Seçmeli Ders” (kültürel Etkinlikler, Salon Dansları, Tiyatro, Türk İşaret Dili vb.) kategorisinden bir adet dersi alıp başarıyla tamamlamanız gerekmektedir. Bu gruptaki derslerin tamamı ilgili dönemde “Kayıt İşlemleri” sekmesi üzerinden ulaşabileceğiniz “Alınması Gereken Dersler” listesinde görünmektedir. Bu dersler içinden yalnızca bir tanesini alıp başarılı olmanız yeterlidir.

 

Başka bir bölümden/fakülteden ders alabilir miyim? Bu konuda bir sınırlama var mıdır?

Basın ve Yayın Bölümü dışından da ders alabilirsiniz. Ancak, diğer bölümlerden almak istediğiniz derslerin “zorunlu” ya da “seçmeli” ders olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Zorunlu derslerde kontenjan sorunu yaşanabildiği gibi bu dersi geçmek de zorunlu olabilecektir. Öte yandan dersi “mesleki seçimlik” mi yoksa “seçimlik ders” olarak mı almak istediğinizi de bilmeniz gerekir. Mezuniyete esas ders olmaması kaydıyla başka bölümlerden istediğiniz dersleri danışmanınız onayı ile alabilirsiniz.

Ancak başka bölümlerden alınacak derslerin bölümümüzde mezuniyete esas olan “mesleki seçimlik ders” kredisine sayılması için ders ve içeriğine ilişkin öncelikle “akademik danışman görüşü” gerekmektedir. Ardından mesleki seçimlik ders onayı alabilmek için alan komisyonu tarafından değerlendirilmesi gereken “mesleki seçimlik ders denklik belgesi”ni bölüm sekreterliğinden veya danışmanınızdan temin ederek kayıt haftası içinde resmi başvuruda bulununuz. Sonra da komisyonun kararını takip ederek dersinizin durumunu öğreniniz.

Derslerin Basın ve Yayın bölümü dersleriyle eşdeğerliklerini değerlendiren bölüm alan komisyonu, yönetmelik gereği “ders eşdeğerliği için zorunlu ya da seçimlik olmasına bakılmaksızın dersin içerik bakımından %80’inin aynı olması” şartını arayacaktır.

Öte yandan serbest seçimlik olarak başka bölümlerden alınabilecek derslere ilişkin bölüm kararımız doğrultusunda mezuniyete esas en çok 24 AKTS derse izin verilebilmektedir.

Mezuniyet kredisi (240 AKTS) dışında, bu kredinin üzerinde olmak kaydıyla üniversitemizde dilediğiniz fakülteden, dilediğiniz uygun nitelikteki dersi alabilirsiniz. Yan dal ya da ikinci anadal seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

 

Yatay geçiş / yan dal / ikinci anadal öğrencisiyim. Daha önce aldığım / başka bölümden alacağım dersleri Basın ve Yayın Bölümü’ne saydırabilir miyim?

2020 yılı Senato kararı gereği bölüm ders programıyla eşdeğerliği bulunan derslere intibak yapılır. Yandal ve İkinci Anadal programları bağımsız programlar sayıldığından oradan alınacak dersler birbirinin yerine sayılmaz. Derslerin eşdeğerliği bölüm alan komisyonu tarafından incelenir. Ders eşdeğerliği için zorunlu ya da seçimlik olmasına bakılmaksızın dersin içerik bakımından %80’inin aynı olması gerekir. Başka programdan alınan derslerin transferinde dersin AKTS’sinin eşit ya da yüksek olması koşulu aranır. Eşdeğerliğe müracaat konusu ise yukarıda açıklanmıştır.

 

Başka bir bölümden/fakülteden ders alma işlemi nasıl yapılır?

Eğer başka bir bölümden ders almak isterseniz ilgili dersin kontenjan durumunu “Ders Arama ve Kontenjan” sekmesinde ilgili birim ve bölümü seçerek kontrol etmelisiniz. Kendi fakültenizin başka bir bölümünden ders seçmek için kontenjan listesindeki “Birim İçi” bölümüne, başka bir fakülteden ders seçmek için ise “Birim Dışı” bölümüne bakabilirsiniz. Kontenjan varsa dersi seçebilirsiniz. Kontenjan doluysa ilgili birim, bölüm ya da öğretim elemanı ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

 

Önceki dönemlerden zorunlu dersim kaldığı hâlde bu ders yerine başka bir ders seçebilir miyim?

Daha önce alıp başarısız olduğunuz zorunlu dersleriniz otomatik olarak üzerinize yüklenecektir. Herhangi bir nedenle daha önce almadığınız zorunlu dersleri, ilgili gölümün ders planına uygun olarak mümkün olan en erken dönemde almanız gerekir. İleride olası bir ders çakışması sorunu yaşamamak için önceki dönemlerden kalan derslerinize öncelik vermeniz yararlı olacaktır.

 

Daha önce alıp başarısız olduğum Seçmeli / Mesleki Seçmeli ders yerine başka bir ders seçebilir miyim?

Evet, seçebilirsiniz. Bu dersler için ders seçim sayfasında “Yerine” işlemi yapmayı unutmayın.


Üst sınıflardan dilediğim dersleri alabilir miyim?

Ders programınızın uygunluğu ve danışmanınızın onayı doğrultusunda üst dönemlere ait dersleri alabilirsiniz. Ancak, 2020 döneminde Bölümümüze kayıt yaptıran öğrencilerimiz için bazı derslerimize “ön koşul” getirilmiştir. Buna göre, alt dönemdeki bazı dersler başarıyla tamamlanmadan üst dönemdeki ön koşullu dersler alınamayacaktır. Öğrencilerimizin mağduriyet yaşamamaları için aşağıdaki tabloda belirtilen ön koşullu derslere dikkat etmelerini tavsiye ederiz.

 

ÖN KOŞUL (ÖNCE ALINMASI GEREKEN DERS)

SONRA ALINABİLECEK DERS

İLT107

İletişime Giriş

İLT108

İletişim Kuramları

İLT108

İletişim Kuramları

BYN226

Eleştirel Medya Kuramları

BYN226

Eleştirel Medya Kuramları

BYN409

Güncel Medya Eleştirileri – I

BYN409

Güncel Medya Eleştirileri – I

BYN410

Güncel Medya Eleştirileri – II

BYN101

Temel Gazetecilik

BYN104

Haber Yazma Teknikleri

BYN104

Haber Yazma Teknikleri

BYN204

Haber Türleri

BYN204

Haber Türleri

BYN319

Gazete Yayımcılığı Uygulamaları – I

BYN204

Haber Türleri

BYN320

Gazete Yayımcılığı Uygulamaları – II

BYN319

Gazete Yayımcılığı Uygulamaları – I

BYN404

Dergi Yayımcılığı Uygulamaları

FOT201

Basic Photography

FOT118

Applied Photography

FOT118

Applied Photography

FOT204

Applied of Photojournalism

BYN206

TV Haberciliği

BYN460

TV Haber Programcılığı

BYN206

TV Haberciliği

BYN346

TV Haber – Proje ve Uygulama

SİY102

Siyaset Bilimi (ENG)

BYN406

Uluslararası İlişkilere Giriş (ENG)

BYN102

Photoshop Uygulamaları

BYN209

Sayfa Tasarımı Programları

BYN209

Sayfa Tasarım Programları

BYN203

Sayfa Tasarımı

 

Ders kredileri farklı görünüyor, bir değişiklik mi oldu?

Evet, 2020 öğretim yılından geçerli olmak üzere bazı derslerimizin kredilerinde ve zorunluluk koşullarında değişiklik yapıldı. Bu öğretim yılında bölümümüze kayıt yaptıran öğrencilerimiz güncel ders programından sorumlu olacaklardır. Daha önceki dönemlerde kayıt yaptırmış ve derslerine devam etmekte olan öğrencilerimiz ise kendi kayıt yaptırdıkları dönemdeki ders programından sorumludur. Bu konuda bir karışıklık yaşamamak için kendi kayıt yaptırdığınız dönemdeki ders programını takip etmeniz daha doğru olacaktır.

 

Ders programında göründüğü hâlde bu dönem açılmayacak olan dersimiz var mı?

Mezuniyet durumundaki öğrencilerin mağduriyet yaşamaması için bölümümüzün tüm zorunlu dersleri açılacak ve MERGEN sistemi üzerinden verilmeye devam edecektir.

Aşağıda belirtilen mesleki seçimli dersler ise bu dönem açılmayacaktır:

BYN355

News Editing (Haber Kurgusu)

BYN426

Seminer II

FOT308

Drone Fotoğrafçılığı

SEK121

Klaye Teknikleri

BYN429

Ekonomi ve Finans Haberciliği

BYN452 E

Yayın Tasarımı

BYN220

Magazin Haberciliği

 

 

Kayıt yenileme ile ilgili buradaki açıklamalar dışında bir soru ya da sorunum olması durumunda kiminle iletişime geçmeliyim?

Ders seçimi ile ilgili bir konuda bilgi almak için akademik danışmanınız ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Danışmanınız, gerektiğinde sizi ilgili birime yönlendirecektir. Teknik bir sorun yaşamanız durumunda Öğrenci İşleri ile (Dâhili: 5211) iletişime geçebilirsiniz.

 

Güncel duyuruları ve gelişmeleri nereden takip edebilirim?

Fakülte ile ilgili tüm duyuruları https://anadolu.edu.tr/akademik/fakulteler/225/iletisim-bilimleri-fakultesi/duyurular adresinden takip edebilirsiniz.

Tüm öğrencilerimize başarılar ve sağlıklı günler dileriz.